piątek, 6 lipca 2012

Tarta Z Truskawkami I Creme Patissiere









Opis: W końcu nadszedł tydzień, kiedy truskawki w Irlandii warte są kupienia, czyli są słodkie i czerwone. W takim wypadku szkoda je wykorzystać do pieczonego ciasta, bo najlepiej smakują na świeżo. Na szczęście możemy je wyłożyć na kruchą tartę z kremem patissiere, czyli pysznym domowym budyniem. Dla wypełnienia tarty możemy wykończyć ją galaretką. Efekt pysznego deseru gwarantowany, bo smakuje wyśmienicie. 
Szczerze polecam. 


Pochodzenie: kuchnia francuska; przepis inspirowany różnymi innymi przepisami z internetu i czasopism


Ilość: forma o wym. 24-25,5 cm (u mnie 25,5 cm szer., a 3,5 cm wysokości)





Składniki Na Ciasto:
  • 110 g masła 
  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g cukru kryształu
  • 2-3 łyżki zimnej wody



Składniki Na Creme Patissiere:
  • 4 duże kurze żółtka 
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej/0,5 łyżeczki olejku waniliowego/1 cukier waniliowy
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej (30 g)
  • 350 ml mleka



Składniki Dodatkowe:
  • 3-4 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego
  • 400-500 g truskawek
  • 0,5 galaretki truskawkowej + 250 ml wrzącej wody



Przygotowanie Ciasta Kruchego:
  1. Masło/Margarynę podzielić na klika mniejszych kawałków.
  2. Dodać mąkę.
  3. Dodać cukier.
  4. Zmielić w malakserze na pył/Posiekać nożem lub siekaczką do ciasta kruchego, a następnie wyrobić szybko rękoma tak, aby powstał lekko sklejony pył.
  5. Dodać wodę i zmielić w malakserze lub wyrobić szybko w rękach tak, aby tworzyło zwartą jednolitą kulę ciasta.
  6. Włożyć ciasto do worka foliowego i wstawić do lodówki na całą noc lub 2 godz.
  7. Przygotować jeden ze sposobów przygotowania formy na tartę : a) formę posmarować masłem, obsypać lekko bułką tartą  b) odrysować na papierze do pieczenia spód formy, wyciąć go, a następnie włożyć do formy, a boki formy posmarować masłem i obsypać lekko bułka tartą c) w przypadku formy silikonowej lub dobrej teflonowej wystarczy posmarować formę tylko masłem
  8. Po upływie czasu, przygotowaną formę wykleić ciastem.
  9. Rozgrzać piekarnik do 180*C.
  10. Ciasto nakłuć gęsto widelcem.
  11. Wyłożyć na wierzch ciasta papier do pieczenia i wysypać na niego suchy groch, soczewicę, fasolę lub ceramiczne kuleczki.
  12. Włożyć ciasto do piekarnika.
  13. Piec 20 min.
  14. Zdjąć papier wraz ze składnikami obciążającymi ciasto.
  15. Piec następne 15-25 min., aby ciasto nabrało złocistej lub lekko brązowej barwy i stało się w całości upieczone i kruche.
  16. Ciasto ostudzić.
  17. Ostudzone posmarować na spodzie dżemem.



Przygotowanie Creme Patisiere:
  1. Do miski włożyć żółtka.
  2. Dodać cukier.
  3. Ucierać żółtka do momentu uzyskania przez nie jasnej i puszystej konsystencji, czyli 1-2 min.
  4. Dodać mąkę.
  5. Dodać ekstrakt waniliowy.
  6. Zmiksować całość dla połączenia się składników.
  7. Wlać połowę zimnego mleka do masy żółtkowej.
  8. Zmikować, aby składniki połączyły się.
  9. Drugą połowę mleka postawić na płomień i doprowadzić do zagotowania.
  10. Odstawić z płomienia.
  11. Wlać do mleka mieszankę z mlekiem i żółtkami.
  12. Wymieszać dokładnie.
  13. Postawić mleko z mieszanką z powrotem na średni płomień.
  14. Natychmiast rozpocząć stałe mieszanie mieszadłem do momentu, kiedy budyń zacznie się gotować, a następnie przestanie gęstnieć ( w ten sposób unikniemy przypalenia budyniu).
  15. Budyń lekko ostudzić.



Przygotowanie Końcowe:
  1. Budyń wylać na ciasto posmarowane dżemem.
  2. Tartę z budyniem odłożyć do całkowitego wystudzenia budyniu.
  3. W tym czasie rozpuścić galaretkę w wodzie i odłożyć do wystudzenia lub przyspieszyć proces przez włożenie naczynia z galaretką do zimnej wody i często mieszać. Następnie włożyć galaretkę do lodówki do momentu, kiedy zacznie tężeć.
  4. W tym czasie wyłożyć na budyń umyte, osuszone, odszypułkowane oraz przekrojone na pół truskawki.
  5. Wylać galaretkę na truskawki.
  6. Tartę włożyć do lodówki do momentu zgęstnienia galaretki, a następnie przechowywać ją tam.

43 komentarze:

  1. taka tartę... z takim kremem... tak pięknie wyglądającą... ach, aż szkoda zjadać!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna ta Twoja tarta. Krem patissiere w połączeniu z truskawkami stanowi jeden z moich ulubionych duetów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna tarta i wspaniały krem, całość imponująca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna! Mogę prosić o kawałek?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny pomysł, wspaniała, pyszna tarta. Nie ma to jak truskawki: )

    OdpowiedzUsuń
  6. tarta prezentuje się królewsko !

    OdpowiedzUsuń
  7. czerwona galaretka zawiera koszenile, http://ecostam.blox.pl/2010/08/Koszenila-barwnik-z-robakow.html

    OdpowiedzUsuń
  8. co za pyszności, posiadasz talent kulinarny!
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkie Twoje dania i ciasta wygladajá przepysznie ojjj bede tu zagladac. pozdrowienia z Zielonej Wyspy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za miłe słowa. Pozdrawiam rownież.

      Usuń
  10. Czy tę tartę można zrobić z malinami zamiast truskawek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, możemy użyć jakichkolwiek ulubionych owoców, ale zważając na to, że przepis dostosowany jest do truskawek, które są słodkie, a maliny to raczej kwaśny owoc, proponuję dać może więcej cukru do creme patissiere :) Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dziękuję , jeszcze jedno pytanko czy mogą być to mrożone owoce ?

      Usuń
    3. Hmm, creme patissiere to taki domowy budyń, więc najlepiej jak na budyniu ułożone są świeże owoce, ponieważ nic z nich nie ścieka i są jędrne. Ale jeśli nie ma innej możliwości to najlepiej rozmrozić owoce, zostawić na sicie, aby nadmiar soku odciekł, a następnie wyłożyć szybko na creme patisierre i natychmiast zalać wcześniej rozpuszczoną i ostudzoną galaretką, co spowoduje połączenie się mokrych owoców z wodnistą jeszcze galaretką.
      Zastanowiłabym się również nad użyciem całej galaretki zamiast 1/2 z powodu rozmrożonych owoców, które nie są już takie jędrne po rozmrożeniu i w tej postaci będą wystawać lekko z galaretki (patrz zdjęcie). Ja użyłam 1/2 galaretki z tego powodu, że 1 galaretka mogłaby mi się wylać poza ciasto, ale jeśli dodasz do ciasta lekko skrzepniętą galaretkę to nie będzie obawy wylania się jej poza ciasto, ponieważ wtedy można ją wykładać łyżką w te miejsca, gdzie chcemy, a galaretka w skrzepniętej postaci nie wycieknie poza ciasto. POzdrawiam i mam nadzieję, że pomogłam.

      Usuń
    4. Ogromnie dziękuję na pewno spróbuję jeżeli tylko foremka do mnie przyjedzie :)

      Usuń
  11. Wonderful article! We are linking to this great content on our site.
    Keep up the good writing.

    My page http://www.Body-arena.de/randalllu
    My blog post ... PBA Root Canal

    OdpowiedzUsuń
  12. Thanks for every other informative web site. The place else could I am getting that
    kind of information written in such an ideal means?
    I've a undertaking that I'm just now operating on, and I've been at the glance out for such information.

    Look at my web blog; American Health Advantage
    Here is my web site ... Maladiere

    OdpowiedzUsuń
  13. I really like it when people come together and share opinions.
    Great site, stick with it!

    Here is my site - Maladiere
    Also visit my web page ; American Health Advantage Review

    OdpowiedzUsuń
  14. I'm amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that's
    equally educative and entertaining, and
    let me tell you, you have hit the nail on the head.
    The problem is something that too few folks are speaking intelligently about.
    I'm very happy I found this in my hunt for something relating to this.

    Feel free to visit my webpage - http://kaboble.com
    Here is my page - dental plans

    OdpowiedzUsuń
  15. Schooling program called Antivi took over my computer. How do
    I eliminate it?

    My homepage ... premiertaxfree.com
    Stop by my web site : paxil lawsuit settlements

    OdpowiedzUsuń
  16. I am regular visitor, how are you everybody?
    This article posted at this website is genuinely nice.

    Take a look at my web page - 508.dk
    Also see my web site: affordable dental plans

    OdpowiedzUsuń
  17. Good blog you have got here.. It's difficult to find quality writing like yours these days. I seriously appreciate people like you! Take care!!

    Also visit my homepage; aesperadocasamento.blogspot.Com
    Feel free to surf my web-site - affordable dental plans

    OdpowiedzUsuń
  18. WOW just what I was searching for. Came here by searching for dental

    Here is my web site individual dental Plans
    Take a look at my web page - dental plan

    OdpowiedzUsuń
  19. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
    I'll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly comeback.

    Feel free to visit my web page :: libanonchat.org
    my web page :: discount dental plans

    OdpowiedzUsuń
  20. Hi, Neat post. There's a problem along with your site in web explorer, might test this? IE still is the marketplace leader and a good portion of other folks will pass over your magnificent writing because of this problem.

    My weblog :: Steinzeitdiät
    my site :: abnehm ernährungsplan

    OdpowiedzUsuń
  21. I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

    Feel free to surf to my web page ... gesund abnehmen ernährungsplan
    Also see my web site > tcm ernährung

    OdpowiedzUsuń
  22. Hi there, I enjoy reading through your article post. I like to write a little comment to support you.


    Stop by my web site steinzeit diät

    OdpowiedzUsuń
  23. I leave a response whenever I like a post on
    a website or I have something to contribute to the discussion.
    It is triggered by the passion communicated in the article I browsed.
    And after this article "Tarta Z Truskawkami I Creme Patissiere".
    I was excited enough to drop a thought :-P I actually do have
    a couple of questions for you if you usually do not mind. Could it
    be just me or do some of the comments look like they are written
    by brain dead visitors? :-P And, if you are writing at additional online sites, I
    would like to follow everything new you have to post.
    Would you list the complete urls of all your communal pages like your
    twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

    Feel free to surf to my blog post :: summer vacation essay

    OdpowiedzUsuń
  24. WOW just what ӏ wаs searсhing foг.

    Camе hегe by searching for car haulеrs;

    Look intο my hοmepage steam mops for laminate floors

    OdpowiedzUsuń
  25. Goоd day! Do you use Twіtter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm аbsolutely еnjoying your blog anԁ look forward to new posts.


    my website - Halogen Recipes

    OdpowiedzUsuń
  26. Having гead this І belіeveԁ it ωas reаlly enlightenіng.
    I аppгeсіate уou spendіng some time аnԁ еnеrgy
    tο рut this ѕhоrt аrticle tоgether.
    I once аgain finԁ myself ѕpenԁing a significant аmount
    of time both rеaԁing аnd сommеnting.
    But ѕo whаt, it ωaѕ still worthwhile!


    Mу webѕіtе steam cleaner reviews

    OdpowiedzUsuń
  27. Admiring the persistence you put into your blog and
    detailed information you provide. It's good to come across a blog every once in a while that isn't the same outdated rehashed
    information. Great read! I've bookmarked your site and I'm
    adding your RSS feeds to my Google account.

    Also visit my site :: www.tonystainsbury.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  28. Unquеѕtionably сonsider thаt that yοu ѕtated.
    Your fаvorite juѕtіfication appeared to be at thе
    nеt the simplest factοr to take into account of.
    I ѕay to you, I certainly get irked whіlѕt folks consіdeг issues thаt they plainly dοn't understand about. You controlled to hit the nail upon the highest and also defined out the whole thing without having side-effects , other people can take a signal. Will likely be again to get more. Thanks

    Review my web blog ... Eyebrow growth

    OdpowiedzUsuń
  29. Whats up very cool site!! Man .. Beautiful .
    . Superb .. I'll bookmark your site and take the feeds also? I am happy to find a lot of useful info here in the put up, we'd
    like work out extra techniques in this regard, thanks for sharing.
    . . . . .

    Look into my homepage :: workouts to increase vertical

    OdpowiedzUsuń
  30. My famіly members all the time sаy that I am
    wаstіng my time heгe at web, however І κnow I am gеtting
    κnοw-hοω all the time by reaԁing theѕ good artіcles or гeviews.



    mу page ... black & decker steam mop

    OdpowiedzUsuń
  31. Genuinelу no matter if someοne ԁoеsn't know then its up to other viewers that they will help, so here it occurs.

    my blog; vitamin shoppe locations orlando fl

    OdpowiedzUsuń
  32. Hello There. I ԁiscovered your ωeblog the usagе of msn.
    Thіs is a vеry smаrtly ωritten artісle.
    I will make sure to bookmark іt and retuгn to reаd more
    of your helpful info. Thank уou for the post. I will certainly
    return.

    Visit my blog - 7 litre halogen oven

    OdpowiedzUsuń
  33. Ηοωdy! Quiсκ quеstіon thаt's totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when viewing from my apple iphone. I'm tгying to find а themе or plugin that might be able tо сorгeсt this
    issue. If yоu haѵe any suggеstions, pleasе share.

    With thanks!

    Fеel free tο vіsіt mу web ѕite .
    .. semi permanent eyelash extensions

    OdpowiedzUsuń
  34. Hеllo І аm so grateful I fоund
    your blog, I гeally found уou by error, ωhile I
    waѕ rеsеагchіng on Dіgg for
    somеthing else, Anyhoω Ι am herе noω and
    woulԁ јust lіke to say thank уou
    for a remarkable poѕt аnԁ a all round interesting
    blog (I also love thе themе/dеsіgn), I ԁon't have time to go through it all at the minute but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the awesome work.

    Here is my webpage ice cream maker gelato

    OdpowiedzUsuń
  35. Swеet blog! I founԁ іt while ѕearchіng on Yahoo Nеws.
    Dо you haѵe anу suggеstions on how to get listеd in
    Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Cheers

    My website restaurants edinburgh scotland

    OdpowiedzUsuń
  36. ехcеllent isѕues altogеther, уоu sіmply receіved a
    new reader. Whаt mіght уоu recommend
    about your put up that you simply mаdе ѕome dаys in thе рast?
    Any surе?

    My web blοg: Cafe Rouge Offers

    OdpowiedzUsuń
  37. twoje zdjecie tutaj https://www.facebook.com/539000619510803/photos/a.539131609497704.1073741828.539000619510803/676713555739508/?type=1&theater i http://raspberrykitchen.blogspot.com/2012/12/cukier-sieradz.html

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...